С дискусионен форум приключи проекта "Обичам природата - Аз участвам"

На 27 април 2017 г. с дискусионен форум за "Ролята на младите хора в развитието на екологичното образование и устойчиво развитие на местните общности" с опита на целевите групи и "Кръгла маса - пресконференция" приключи проекта "Обичам природата – аз участвам".

Проектът "Обичам природата – Аз участвам"» на читалище "Георги Тодоров-1885" в партньорство със СУ "Св.св. Кирил и Методий" с финансовата подкрепа на Фондация "Глобални библиотеки – България" в рамките на конкурс "Библиотеката – активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016г. с Министерство на културата се реализира в рамките на седем месеца на територията на гр. Белица.

В дискусионния форум се включиха: директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов, д-р Стефан Кирилов – преподавател в Колежа по туризъм - Благоевград и експерт – еколог в ДНП "Рила", кметът на община Белица Радослав Ревански, координаторите на проекта за читалищна библиотека г-жа Катя Веселинова и г-жа Яна Калоянова за средно училище "Св.св.Кирил и Методий", инж. Георги Манолов.
Дискусията протече в дух на приятелска среща, в която основно място зае мисията за опазване българската природа, която е уникално многообразно наследство. За въздействието на хората върху околната среда днес, което е от голямо значение за света на бъдещите поколения. За богатото биоразнообразие на Национален парк „Рила”. За екологичното образование на младите хора, които трябва да бъдат подготвени още от детската градина, за да ги има бъдещите природозащитници.

За справяне с това предизвикателство са нужни колективни действия, които присъстващите си обещаха да развиват с бъдещи проекти и институционално организирани тематични мероприятия и събития.

Учениците Сали Чирпанска, Аманда Караилиева, Руслан Каписъски и Алия Моллова, изказаха своето мнение и на приятелите си от целевата група в проекта, какво са научили, какви поуки са си взели от седеммесечните образователни дейности и работата им в екип. Споделиха още, че с радост ще продължат да работят в сформираната екогрпупа - успех на проекта и неговото устойчиво развитие, която под ръководството на инж. Георги Манолов, разработи собствена образователна програма и ще носи името "Обичам природата – затова съм тук".

Представен бе и под сайта към сайта на читалище "Георги Тодоров-1885" - http://www.fenomen.belitsa.com/, изготвен от Красимир Кельов – собственик и редактор на Белица Интернет медия груп, към който по предложение на директорът на ДНП "Рила" и кметът на община Белица ще се поставят линкове от сайта на Национален парк "Рила" и сайта на Община Белица.

С реализиране на проекта се постигнаха целите заложени в него, свързани с намаляване на рисковете на екологичното възпитание и образование на общността. Осигуриха се възможностите и желанието на младите хора за опознаване на природното наследство. Насърчиха целевата група към ползите от развитието на еко-туризма в община Белица. Стимулира младите хора към предприемачество в защитените зони на България.

На събитието присъстваха председателят на ОбС-Белица Ахмед Ахмед, зам.кметовете на община Белица Сабит Гагъм и Красимира Мавродиева, директорът на ДГС "Белица" инж. Иван Богданов, Крум Попов – ст.специалист "Хуманитарни дейности" в ОбА-Белица, регионални и местни медии Илинден Прес, Дарик радио, в-к Стандарт , Белица Интернет медия груп, учители, ученици и доброволци.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

<< Назад към Събития