Приключения сред природата за запознаване и опознаване на ендемични и реликтни видове

С реализираната дейност на 18.11.2016г., в изпълнение на проекта на читалищната библиотека при НЧ "Георги Тодоров-1885", гр. Белица "Обичам природата – Аз участвам" , учениците от СУ "Св.св.Кирил и Методий", гр. Белица, участваха в организираното събитие "Приключения сред природата за запознаване и опознаване на ендемични и реликтни видове" на терен в к.к „Семково.

Гл.асистент д-р Стефан Кирилов - еколог, преподавател в Колежа по туризъм в Благоевград запозна учениците от седмите и петите класове на СУ "Св.св.Кирил и Методий" с някои любопитни факти от българската природа. Какво е екологично разнообразие, ендемити и реликти в българската природа в Рила планина, животни в района на к.к "Семково" – "Вапски езера", растения в района на к.к "Семково"– "Сухото езеро".

Разгледайте презентацията от събитието В мултимедийната си презентацията, гл.асистент д-р Стефан Кирилов обърна особено внимание на учениците и учителите за опазване и популяризиране на българската природа, която се характеризира като уникална и многообразна. С проведената лекционна беседа, децата научиха за различните видове гъби - ядливи, отровни и неотровни, неядливи, да не се замърсява природата и да не се късат дивите цветя.

Децата имаха възможност да се запознаят с Националните паркове и ползата от тях, както за биологичното разнообразие, така и за хората които живеят в населените места наоколо.

Откритият урок проведен в лекционната зала на хотел "Бор" в именития курорт "Семково" и на терен , в рамките на еколекторията, завърши с отговори на въпроси, свързани с получените нови знания за природата на Рила и к.к "Семково", като част от величествената Рила планина.

С проведения урок се постигна една от целите на проекта – "Придобити знания и умения за представяне и предизвикване на преживявания и интерес към природата и биоразнообразието" . Дейностите в проекта осигуряват възможности за опознаване на природното наследство и имат за цел да насърчат еко-туризма в община Белица и по този начин да стимулират младите хора за предприемачество в защитените зони на България.

Безвъзмездно осигурения транспорт от община Белица осигури присъствието на 45 ученици и 8 учители, читалищни деятели и гости от Общинска администрация – Белица.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

<< Назад към Събития